Hernija in bolečine v hrbtenici

Poškodba hrbta, ki mu drugače pravimo tudi zdrs medvretenčne ploščice oz strokovno pravimo hernija diskusa. Je izbočenje medvretenčne ploščice, v smeri poteka živcev. Posledice pa so bolečine v križu oz nogi. Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema, ki je podvržena zgodnji obrabi. Spada tudi med največje neožiljene strukture v telesu.

Veliko ljudi se sooča z to obliko poškodbe hrbta. Po 25. Letu starosti pa postaja medvretenčna ploščica manj prožna ter zmanjšuje se ji vrednost vode. Vsakodnevne poškodbe, ki se lahko nabirajo leta vodijo do razpok v veznem območju, ki vodi v zdrs medvretenčne ploščice.

Simptomov, ki kažejo na zdrs medvretenčne ploščice je veliko. Lahko se pojavijo nenadno ali pa razvijajo postopno. Lahko se pojavijo od tope bolečine v prizadetem delu, boleči krči in slabša gibljivost – ob premikanju se ta bolečina okrepi, močna bolečina ter mravljinčenje v poteku prizadetega živca do oslabelosti mišic ali omejene gibljivosti prizadetih mišic.

Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo več tednov – zgolj na podlagi le te ni mogoče določiti ali gre za zdrs diska ali ne. Največkrat pa se zdrs medvretenčne ploščice pojavi v ledvenem predelu telesa. Dandanes pa zdravijo po novih metodah, pri katerih pride do ponovitev zelo malo krat. Najboljša preventiva pa je gibanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *