Krčne žile

Za krčne žile je v uporabi še eden, sicer manj znan izraz – varice. So zvite, razširjene vene površinskega venskega sistema nog. Kadar obsegajo širše območje nog stanje imenujemo varikozni kompleks. Krčne žile so lahko prirojene, lahko pa so pridobljene, za katere so vzroki različni – dolgotrajno stoječe delo, prevelika telesna teža, večkratna nosečnost in preozke hlače. Dejstvo je, da so pri ženskem spolu pogostejše. Ne glede na to ali so prirojene ali pridobljene, ne izgledajo estetsko in porušijo samozavest osebi, ki se z njimi sooča.

Krčne žile so eden izmed tistih problemov, zaradi katerih predvsem ženske skrivajo svoje noge, saj so prepričane, da izgledajo grdo. Na srečo se jih da pozdraviti s skleroziranjem ali operativno tako, da jih odstranijo. Obstaja tudi novejša oblika zdravljenja krčnih žil z uporabo laserja. Kljub temu pa je bolje, če živimo tako, da se krčnim žilam izognemo. K temu pripomorejo zdrava prehrana in telesna aktivnost, opustitev škodljivih navad, predvsem kajenja in uporaba kompresijskih nogavic, ki izboljšajo prekrvavitev in lajšajo simptome težav z ožiljem.

Krčne žile niso povsem nedolžno stanje. Če jih ne zdravimo, lahko pride do zapleta, ki ga imenujemo tromboflebitis. Ker je vena otekla nastajajo trombusi(strdki), ki ovirajo normalen pretok krvi skozi veno. Zaplet lahko hitro prepoznamo, saj se pojavijo rdečina, oteklina, bolečina in občutljivost prizadetega mesta. V primeru, da se pojavijo zgoraj našteti znaki je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Ob pojavu krčnih žil je pomembno, da ostanemo zvesti samemu sebi in ne izgubimo samozavesti. Stres bo zadevo le še poslabšal. Nikoli jih ne smemo prikrivati, predvsem ne pred svojim osebnim zdravnikom, saj se je potrebno čim prej posvetovati o možnih načinih zdravljenja in po potrebi še spremeniti življenjski slog ter tako preprečiti nepotrebne zaplete, ki jih varice lahko povzročijo. Če ne prisegate na sintetična zdravila, preverite, kaj sodi v domačo lekarno zdravljenja krčnih žil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *