Mineštra

Mineštra je gosta juha italijanskega izvora. Mineštra je pripravljena iz zelenjave, ki se ji dodajo še testenine ali riža, včasih kar oboje. Med najpogostejšimi sestavinami, ki jih najdemo v recepturah za pripravo mineštre bomo našli: fižol, čebulo, zeleno, korenje, zaloge in paradižnik. Beseda minestrone se uporablja kot ime za goste zelenjavne juhe, enolončnice. Mineštra spada med eno najslavnejših juh na svetu.

Kot je običajno pri italijanskih jedeh, ima tudi mineštra izvor na kmetih in pri revnih prebivalcih, ki so v lonec zmetali pač vse ostanke zelenjave, ki so jo imeli pri roki in tudi nekaj testenin od nedeljskega kosila. Tako nekako kot pica je nastala tudi ta znana vegetarijanska enolončnica.

To gosto juho lahko pripravimo s poljubno zelenjavo. Od kuharja je odvisno, katero mešanico zelenjave bo uporabil za zadovoljitev svojih strank.

Za boljši okus veliko kuharjev doda v mineštro še kakšen kos prekajenega mesa kot npr. prekajano šunko ali prekajena svinjska rebra. Več zelenjave kot boste dodali v mineštro bolj okusna bo jed.

Mineštra ponuja poleg gurmanskih užitkov tudi telesu, da ostane v dobrem zdravstvenem stanju. Z zelenjavo bogate diete, ki vključujejo mineštro so lahko odličen način za zmanjšanje tveganja za bolezni srca in možganske kapi.

Sam kuham različne mineštre, odvisno predvsem od tega kaj imam v hladilniku. Velikokrat dodam poseben pečat mineštri s pomočjo ekstra dodatkov bučk, zelja, fižola ali makedonskega belega fižola tetovca. Ko smo že pri fižolu. Lahko uporabljate posušenega ali pa že skuhanega iz pločevink- Če boste uporabljali sušen fižil, ga boste morali preko noči namakati v vodi, naslednji dan pa kuhati vsaj še eno uro predno ga boste lahko uporabili v mineštri.

Zdaj veste več o zgodovini mineštrene juhe in iz katerih sestavin je narejena.  Seveda je mineštra okusna kadarkoli. Kljub temu se nam zdi, da se kot topla in krepka enolončnica najbolj prileže v hladnih zimskih mesecih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.