Rum – alkoholna pijača

alkohol-rumSkoraj sočasno s prihodom v Ameriko nekje sredi 17. stoletja je ena izmed najbolj priljubljenih alkoholnih pijač – rum vstopila tudi na trg Anglije. Rum je postal med Angleži zelo hitro popularen pa ne samo zaradi dobrega okusa ampak tudi zaradi tega, ker so ugotovili, da je trgovanje z rumom veliko bolj donosno kot s pijačami z nizko vsebnostjo alkohola. Že leta 1664 so Angleži odprli svojo prvo tovarno za proizvodnjo ruma. Investicija v proizvodnjo ruma se je hitro povrnila, saj so bili že v enem letu vsi stroški več kot poplačani. To je vsekakor pokazatelj kako priljubljen je bil rum v tistih časih. Ekspanzija povezna z rumom ni trajala dolgo, saj so konec 18. stoletja so britanski parlamentarci podpisali odlok, ki je omejil uvoz sladkornega trsa v to državo.

Takšne omejitve so imele seveda negativen vpliv na količino proizvedenega ruma, ki se je seveda znatno zmanjšala. Zaradi tega so tovarnarji oprem za proizvodnjo ruma nekoliko spremenili in dodelali za proizvodnjo viskija. V tem obdobju je tako priljubljenost ruma v Angliji skoraj popolnoma padla.

Rum se je najprej začel proizvajati na Karibih, oziroma če smo natančnejši na Barbadosu. Pridobival se je iz sladkornega trsa, ki pa je na Karibe prišel s Krištofom Kolumbom. Ker so se Karibi s svojo klimo in temperaturami izkazali za idealno mesto za gojenje sladkornega trsa, so kmalu naredili številne nasade v angleških, španskih in portugalskih kolonijah. Zgodbe pravijo, da je rum nastal bolj po naključju.  Pri predelavi sladkornega trsa je ostalo veliko stranskega produkta soka melase. Nekdo je pač spoznal, da lahko iz melase, če jo zmešamo z nekaterimi drugimi sestavinami in prepustimo fermentaciji na soncu, nastane zelo močna alkoholna pijača.

Rum je pomembno vplival tudi na samo politično dogajanje tistega obdobja, saj je bilo njegovo trgovanje eden od razlogov za prvi upor britanskih kolonij proti fiskalnim in restriktivnim ukrepom britanske administracije. Upor je bil uspešen, trgovanje z Anglijo je bilo prekinjeno, a zmaga je bila kratkega veka, saj je Anglija odgovorila z monopolom nad uvozom čaja (prepustila ga je podjetju East India Company).

Leave a Reply

Your email address will not be published.