Ograje so tudi estetski okras hiše

ograjeKljub temu, da se danes marsikdo pri gradnji hiše ne odloči za balkon, saj imamo vsi veliko raje prostorne terase oziroma atrije, pa še vedno velja, da ima večina hiš v Sloveniji balkon. Ne glede na to, ali ga redno uporabljamo ali ne, pa je treba ob prenovi zunanjosti hiše z novo fasado poskrbeti, da bomo imeli na svojih balkonih tudi lepe ograje, sicer lahko te kazijo videz našega doma.

Včasih so bile ograje izdelane iz preproste kovinske konstrukcije, na katero so bile pritrjene deske. Danes pa so priljubljene ograje iz drugih materialov. Že res, da je les naraven material, a zavedati se je treba, da zahteva tudi vzdrževanje in nego, zato ga velja zamenjati s kovino, kamnom, steklom, imitacijo stekla, plastiko in podobno. In ne le, da lahko na ta način poskrbite, da vam balkonske ograje ne bo potrebno tako pogosto vzdrževati in bo čiščenje enostavnejše, temveč je lahko vaša ograja po novem tudi okras.

Zakaj ne bi na kovinsko konstrukcijo pritrdili plošč iz umetne mase (pleksija) in tako poskrbeli, da bo vaša hiša precej bolj živahna? Res je, belo fasado lahko odlično dopolnite z ograjo iz rdečih, modrih, zelenih ali drugih plošč. Ali pa se odločite za ograjo iz umetelno kovanih kovinskih elementov, ki so pocinkani in tako odporni na vremenske vplive, prebarvate pa jih z bakreno, zlato, oranžno, belo ali katero koli drugo barvo.

Vsekakor so ograje danes izvedljive v nešteto različicah, s katerimi lahko precej obogatite videz svojega doma. Če balkona že ne uporabljate za sedenje, ker ste raje na zelenici za hišo, in ne za obešanje perila, ker uporabljate sušilni stroj, potem naj vam služi vsaj kot estetski element. Potrebno je zgolj nekoliko pobrskati po arhitekturnih in oblikovalskih revijah, pa se hitro najde odlične ideje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.