Posteljnina bi morala dišati!

posteljninaNič ni lepšega kot postelja, na kateri je posteljnina sveža in dišeča. Se strinjate?
Glede na to, da v postelji v povprečju preživimo kar eno tretjino svojega življenja, bi morali redno skrbeti, da sta tako posteljnina kot posteljno perilo vedno čista. To pomeni, da bi morali posteljno perilo, torej rjuhe ter prevleke za odejo in vzglavnik, zamenjati vsak teden, posteljnino pa bi morali oprati enkrat mesečno.

Med spanjem se ljudje namreč precej potimo, tako kadar nam je vroče, kot kadar nas hladi, prav tako pa se postelja umaže zaradi kozmetičnih sredstev, polna pa je tudi las in odmrlih kožnih celic. Kdo ne poskrbi za redno menjavo posteljnine, torej spi v umazaniji – še zlasti, če poleg tega ne spi v pižami, temveč zgolj v spodnjicah ali gol.

Kako poskrbeti, da bo postelja čista in sveža ter zato prijetna za spanje? Kot smo že omenili, je potrebno vsak teden zamenjati posteljno perilo. Najbolje ga je oprati pri visoki temperaturi (vsaj 60 stopinj), ki poskrbi tudi za uničenje mikroorganizmov, ga nato osušiti v sušilnem stroju, ki poskrbi za dodatno toplotno obdelavo in pomaga, da se znebimo »muck«, las in ostankov kožnih celic (ki se ujamejo na filter), nato pa je priporočljivo posteljno perilo še dobro prelikati. Marsikdo zato, da bi posteljno perilo lepše dišalo uporabi mehčalec, drugi pa se mu raje izognejo – mehčalec se iz tkanine ne izpere, temveč ostane v njej, torej je ta dejansko prepojena s kemikalijami, ki lahko dražijo kožo.

Druga možnost je dišeča posteljnina, katere vonj izhaja iz posebnih vložkov. Iz žepkov, napolnjenih z naravnimi aromami, na primer citrusa ali sivke, ki jih vstavimo v posteljnino. Takšne dišeče vložke lahko kupite, ali pa zanje poskrbite sami, tako da vrečice iz blaga napolnite z dišečim cvetjem, jih zavežete ter shranite pod vzglavnik.

Kakor koli se lotite, nekaj zagotovo drži: dišeča posteljnina je posteljnina, v katero se je prijetno zaviti in v njej mirno presanjati noč.

Leave a Reply

Your email address will not be published.