Hidravlična in pnevmatska tesnila

hidravlična tesnilaHidravlična in pnevmatska tesnila imajo ključno vlogo povsod, kjer se hidravlične in pnevmatske sile pretvarjajo v linearno gibanje. Dodatno hidravlična in pnevmatska tesnila preprečujejo uhajanje medija iz sistema in varujejo sistem pred kontaminacijo. Hidravlična in pnevmatska tesnila morajo biti kvalitetna, odporna na visoke pritiske in obrabo. Pogosto jih zasledimo, kot tesnila batov, batnic, posnemala, vodilne obroče in v raznih drugih pojavnih oblikah.

Tesnila batov se uporabljajo v hidravličnih in pnevmatski cilindrih za tesnjenje medija. Nahajajo se v notranjosti cilindra ter tesnijo na steno cilindra in preprečujejo pretakanje medija preko glave valja. S tem je zagotovljen optimalen tlak, posledično pride do premika v cilindru. Tesnila batnic se uporabljajo v hidravličnih in pnevmatskih cilindrih za tesnjenje medija. Vgrajeni so ob vstopu batnice v cilinder. S tem tesnijo batnico in preprečujejo uhajanje medija iz notranjosti cilindra navzven.

Posnemala ali protiprašna tesnila so nameščena na cilindrih z namenom brisanja umazanije, vlage, blata in drugih nečistoč iz batnice. Čiščenje se izvaja ob povratku batnice v sistem. S tem se prepreči onesnaženje hidravličnega olja ter poškodbe vodilnih obročev, tesnil in drugih komponent. Vodilni obroči skrbijo za precizno vodenje bata in batnice hidravličnega cilindra, preprečujejo kovinski kontakt med premikajočimi se deli cilindra ter absorbirajo prečne sile.

Na voljo imamo kovinska vodila in nekovinske vodilne trakove. Slednji ponujajo kar nekaj prednosti v primerjavi z klasičnimi kovinskimi vodili. Za nekovinske vodilne trakove se uporabljajo različni materiali. HiMod za srednje težje in težke aplikacije.

PTFE za lahke do srednje težke aplikacije z omejenimi radialnimi silami, prenesejo delovni tlak do štiristo barov, hitrosti do štiri metre na sekundo ter delovno temperaturo od minus šestdeset do dvesto stopinj Celzija.

Orkot je primeren za težje aplikacije z velikimi radialnimi silami. Tesnila batov uporabljajo materiale, kot so acetal, poliuretan, poliester-elastomer, NBR tkanino in druge materiale. Podobno velja za tesnila batnic in posnemala. V vseh primerih je pri izbiri dobro biti pozoren na delovno temperaturo, delovno hitrost, delovni tlak ter specifične lastnosti posameznega modela ali izvedbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.