Nasveti za obrezovanje žive meje

rezanje zive mejeProfesionalno obrezovanje žive meje je pomembno zato, da lahko grmičevje oziroma grmovnice povečajo estetsko urejenost okolice doma, hkrati pa nudijo odlično dopolnitev na vrtovih, ob drevesih, sprehajalnih poteh in na zunanjih terasah. Dobro vzdrževane in urejene naravne ograje ohranjajo zasebnost in zamejujejo mejne črte. Slabo zaraščeno, nerazredčeno in neobrezano grmičevje negativno vpliva na videz in vrednost doma z okolico in vrtom. Na srečo je vzdrževanje, urejanje in oblikovanje grmičevja razmeroma enostavno, če znate uporabljati trimerje oziroma obrezovalnike. Za obrezovanje žive meje lahko torej poskrbite tudi sami, če se opremite s primernim orodjem.

Kolikokrat na leto je potrebno striči grmičevje?

Obrezovanje žive meje je potrebno trikrat do štirikrat na leto, zato da bi ohranili lep in negovan videz naravne ograje. Če želite, da grmičevje pridobi naravno obliko ali pa je taka sorta grmovnic, tedaj je striženje vej in listja potrebno le enkrat ali dvakrat na leto.

Kako pravilno obrezati naravno ograjo na vrtu?

Začnite rezati blizu dna grmičevja in se nato usmerite proti vrhu. Pri tem trimer premikajte počasi in enakomerno. Ne zarežite globoko v grmovnico ob začetnem prehodu, saj tako lahko postrižete preveč vej. Namesto tega naredite več plitvih prehodov, pri čemer odrežite le nekaj centimetrov naenkrat.

Pomembno je, da obrežete stranice grmičevja pod kotom, tako da je oblika na dnu širša in nekoliko ožja na vrhu. Tako lahko sončna svetloba doseže tudi spodnje veje in korenine, kar pomaga pri temu, da je naravna ograja bolj zelena in bujna.

Kako z rezanjem ustvariti linijo na vrhu grmičevja?

Če želite vrh grmičevja obrezati v ravni in natančni liniji, je najbolje, da za to med dvema lesenima palicama napnete napeto najlonsko vrvico, ki predstavlja končno višino grmičevja. Le-ta vam bo pomagala, da boste trimer vodili vse do vrvice ter tako ustvarili raven in enakomeren rez.

Po končanih prvih prehodih z obrezovalnikom izvlecite z rokami ali grabljami listje in odcepljene veje, zato da boste dobili bolj jasno sliko o končni obliki grmičevja. Po potrebi lahko obrezovanje žive meje  zaključite z dvema prehodoma, zato da boste ustvarili natančno linijo vrha in ravno obliko.  Več koristnih nasvetov o obrezovanju žive meje si lahko preberete tudi na naslovu https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-zive-meje/obrezovanje-zive-meje-ljubljana-in-obrezovanje-grmovnic/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *