Sončne elektrarne za samooskrbo z elektriko

elektrika samooskrbaŽivljenja brez električne energije si dane ne moremo predstavljati. Ne le, da na njeni porabi temelji celotno naše gospodarstvo, ampak je nujna tudi za vsa gospodinjska in druga opravila doma. Elektrika je glavni vir naših električnih naprav, ki nam olajšajo marsikatero delo. Zato se večina od nas zagotovo spopada z velikimi stroški porabe električne energije in iščemo takšne in drugačne rešitve za njihovo zmanjšane. Sončne elektrarne veljajo danes za dobro investicijo, ki se vam povrne preko nižjih računov za električno energijo.

Električna energija, ki jo proizvedejo sončne elektrarne, se lahko oddaja v omrežje, lahko pa se naprave priključijo tudi na sisteme, ki služijo za lastno porabo proizvedene elektrike. Pri tem je potrebno biti pozoren na največjo dovoljeno moč naprave za samooskrbo, to je 11kW. Osnovna predpostavka tega koncepta je, da se višek električne energije odda v omrežje, iz omrežja pa se energija jemlje takrat, ko je poraba v gospodinjstvu večja od električne energije proizvedene s strani sončne elektrarne.

V Sloveniji ne gre za samooskrbo v pravem pomenu besede, saj se tisti, ki imajo sončne elektrarne, ne bi mogli oskrbovati brez pomoči javnega omrežja. Zato nujno potrebujejo distribucijsko omrežje, ki deluje kot nekakšen hranilnik njihove energije. Obračunsko obdobje je konec koledarskega leta, pri čemer plačate zgolj razliko med prevzeto in oddano električno energijo, ni pa vam potrebno plačati omrežnine.

Učinkovitost sončnih elektrarn je odvisna od različnih dejavnikov, kot so na primer velikost strehe, njen naklon in orientiranost, število sončnih dni in konec koncev tudi strokovne izvedbe celotnega projekta. Napačna namestitev sistema ima lahko negativne posledice, čeprav ni pretirano zapletena. Zato vam svetujemo, da se pred posegom na strehi pozanimate o materialih, ki jih izbrani ponudnik uporablja in referencah. Sončne elektrarne lahko danes poiščete tudi v pestri spletni ponudbi, zato smo prepričani, da boste hitro našli za vas najbolj primerno rešitev.

Če vas zanima ogrevanje s soncem, kliknite tukaj.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *