Toplotne črpalke in ogrevanje

toplotne-crpalkeGradite ali prenavljate, ob tem pa vam ni vseeno kakšen vpliv ima vaša gradnja na okolje? Ko se odločate za način ogrevanja, preverite ponudbo peči, ki uporabljajo goriva iz obnovljivih virov. Bolj pogoste so toplotne črpalke, ki koristijo geotermalno energijo, peči na lesno biomaso ali sončni kolektorji. Za nakup toplotne črpalke obiščite spletno stran podjetja Termoshop.

Imate pomisleke glede večjih stroškov postavitve in izkoristkov pri delovanju tovrstnih peči? Sončni kolektorji so res močno odvisni od vremena in lokacije vaše hiše. Toplotne črpalke delujejo brez težav, tudi če ste doma v kotlini, kamor sonce nikoli ne posije. Poznamo jih več vrst, tako da boste lahko izbrali najprimernejšo glede na razmere.

Peči na lesno biomaso so bolj praktične od navadnih peči na drva ali olje. Uporabljajo gorivo, ki je izdelano iz odpadnega lesa in ostankov iz proizvodnje. Še vedno pa pri gorenju nastaja dim in tako onesnažujemo okolje. Toplotne črpalke ne spuščajo ničesar v naravo in za delovanje uporabljajo le razlike v temperaturi.

Vam delovanje toplotne črpalke ni najbolj jasno? Prodajalci vam bodo z veseljem pojasnili, kako delujejo posamezni modeli. Najcenejše so model zrak-voda, saj jih lahko postavimo brez dodatnih dovoljenj in prekopavanja. Toplotne črpalke voda-voda grejejo vodo s pomočjo toplotne razlike podtalnice. Zanje potrebujemo globoko vrtino ter primerno območje, kjer se primerna podtalnica sploh nahaja. Model toplotne črpalke zemlja-voda dobi toploto s pomočjo zemeljske sonde ali kolektorja. Ta vrsta ima najslabši izkoristek od vseh treh in potrebuje za delo še nekaj električne energije.

Toplotne črpalke niso namenjene le gretju prostorov. Z njimi lahko poleti hišo tudi hladimo. S tem odpade strošek še ene dodatne naprave – klime. Na toplotne črpalke lahko priklopimo še črpalko za sanitarno vodo in tako združimo gretje prostorov in gretje vode. Ker gre za obnovljiv vir energije, so pogosto na voljo razne subvencije iz eko skladov. Ti nam odločitev za bolj okolju in ljudem prijazno gretje še olajšajo. Če vas zanimajo rešitve talnega gretja in ogrevanja kliknite tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *