Naložbeno zlato in poročni prstani

naložbeno-zlatoZlato je eden najredkejših elementov, ki ga je moč najti na zemlji. Zaradi tega ima posebej visoko vrednost in se je skozi zgodovino zlato izkazalo kot dober hranilec vrednosti. Zaradi svoje vizualne privlačnosti, edinstvene rumene barve in izjemne kovnosti pa se je zlato zelo veliko uporabljalo tudi pri kovanju denarja. Ker za razliko od drugih kovin zlato ne korodira in je neobčutljivo na vremenske razmere ima zagotovljeno dolgo življenjsko dobo in stabilnost.

Zanimivost: ste vedeli, da je možno en gram zlata  v velikosti riževega zrna skovati v tanko pločevino s površino enega kvadratnega metra?!

Zgodovinsko gledano je zlato vsekakor eno najstarejših plačilnih sredstev na svetu. Pojavnost zlata skozi zgodovino kot sredstvo plačevanja v obliki zlatih novcev ali zlatnikov in kot zelo dragoceno kovino je zlato utrdila v zavesti ljudi kot enega izmed najbolj stabilnih ohranjevalcev vrednosti premoženja.

Zgodovina prstanov in zlata kot plačilnega sredstva

poročni-prstaniPrve najdbe zlatega nakita segajo že v mlajšo kameno dobo. Zgodovinski viri pravijo, da so prvi dokazi in najdbe, ko sta si partnerja ob poroki izmenjala prstane stari okoli 5.000 let. Lahko rečemo, da so poročni prstani takrat našli svoj prostor v družini izdelkov narejenih iz zlata in srebra. V času starega Egipta je dobilo zlato tudi gospodarski pomen. Že Mezopotamci so v trgovini uporabljali tudi zlate in srebrne palice standardizirane teže. Prvi zlati kovanci izvirajo z območja Male Azije in datirajo v 7. stoletju pr.n.št. Pri Rimljanih so našli kovanec Aureus, ki je bil narejen iz zlata. V srednjem veku je postal dukat univerzalna trgovska valuta, od 16. stoletja pa standardni zlatnik po vsej Evropi.

Investirajte v zlato

Cena zlata se vseskozi spreminja zaradi številnih dejavnikov. Gledano za obdobje nekaj zadnjih desetletij pa lahko rečemo, da zlatu ves čas raste vrednost. Še posebej se cena zlatu dvigne v času recesije in kriznih razmer. Seveda so tudi za zlato slabi časi, ko mu vrednost pade, a dejstvo je, da je naložba v zlato ves čas likvidna, saj je zlato možno kadarkoli zamenjati za denar. Ali boste z investicijo na profitu je seveda odvisno od tega po kakšni ceni ste zlato kupili. V kolikor imate višek denarja, se vsekakor splača kupiti tudi nekaj zlata in na ta način razpršiti vaše investicije. Denar lahko investirate v zlate kovance ali v naložbeno zlato.

Leave a Reply

Your email address will not be published.