Fotoaparati in športne kamere

Fotoaparat je glavno orodje v fotografski umetnosti. Podobna umetniška področja so film, videoografija in kinematografija. Sodobni fotoaparati so se razvil iz kamere obscure. Prvo trajno fotografijo je leta 1825 naredil Joseph Nicéphore Niépce. Konceptualne opise kamere obscure je mogoče najti v kitajskih besedilih iz leta 400 pr. in v spisih Aristotela okoli leta 330 pr. Do približno leta 1000 našega štetja je arabski učenjak Ibn Al-Haytham opisal koncept kamere obscura.

Fotoaparat je optični instrument, ki zabeleži vizualno sliko. Na osnovni ravni so fotoaparati sestavljeni iz škatle z majhno luknjo, ki jo imenujemo zaslonka. Ta prepušča svetlobo za zajem slike na svetlobno občutljivo površino. Ta svetlobno občutljiva površina fotoaparata je fotografski film ali sedaj digitalni senzor. Fotoaparati imajo različne mehanizme za nadzorovanje padanja svetlobe na svetlobno površino. Leče fokusirajo svetlobo, ki vstopa v fotoaparat. Zaslonko lahko zožimo ali razširimo. Mehanizem zaklopa določa čas, ko je površina, ki je občutljiva na svetlobo izpostavljena svetlobi.

Že od mladih let sem sam in z družino veliko treniral. Treniral sem karate, rokomet, košarko in nogomet. Ker pa nisem imel športne kamere si ne morem zapomniti vseh odličnih trenutkov. Zadnji teden pa sem našel kar nekaj odličnih športnih kamer. Nekatere športne kamere si lahko z elastičnim trakom posadiš na glavo, nekatere so vodo odporne, nekatere niso.

Ker nisem vedel katero športno kamero bi kupil, sem vprašal prodajalca v bližnji športni trgovini. Svetoval mi je, da kupim športno kamero GoPro. Kupil sem jo prek spleta in jo dobil čez tri dni. Žena se je strinjala, da je to bil eden najboljših nakupov kar sem jih naredil v življenju. Od tedaj hiše ne zapustim brez športne kamere. Najbolje jo je uporabljati, ko greva z ženo na dolge sprehode po gozdu, ko se greva potapljat na odlične plaže v okolici Pule in ko plezava. Športno kamero pa si je kupil še moj sin, ki rad surfa v okolici Los Angelesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *