Klima naprave

Zadnja leta se temperature v poletnem času neizmerno dvigujejo. Klimatske naprave zagotavljajo rešitev tega problema za notranje prostore. V zadnjih letih se je hlajenju pridružilo tudi ogrevanje. Izbira klimatske naprave je odvisna predvsem od prostornine, ki jo je treba ohladiti ali ogrevati. Večji prostori zahtevajo močnejše klime. Na splošno je boljše kupiti zmogljivejše klimatske naprave z večjim razponom moči, da se lahko klimatska naprava prilagodi razmeram. Razpon moči med boljšimi klimatskimi napravami je tudi od 2,5 kW do 5 kW. Kakovostne klimatske naprave imajo po navadi tudi lepši izgled in niso preglasne. Prav tako so takšne klima naprave tudi bolj varčne.

Poznamo klimatske naprave z zunanjo enoto in tiste brez nje. Klimatske naprave brez zunanje enota so primerne za stavbe, kjer namestitev zunanje enote ni možna ali če ne želimo kvariti izgleda fasade. Stvar je v tem, da se celoten hladilni proces vrši v eni enoti. Kljub temu sta za delovanje te klimatske naprave potrebna dva preboja zidu, da se lahko srka zunanji zrak v notranjost in izpihuje topel zrak v zunanjost. Poznamo tudi prenosne klimatske naprave, ki jih odlikuje fleksibilnost prenašanja iz enega prostora v drugega. Te klimatske naprave so praviloma malo glasnejše od ostalih. Prav tako je problem, ker morajo prav tako črpati zrak od zunaj, kar pomeni, da moramo imeti na primer delno odprto okno.
Poznamo še okenske klimatske naprave. Slaba stran te klimatske naprave je, da je treba narediti izrez okna.

Najpogostejše klimatske naprave so tiste ki imajo notranjo in zunanjo enoto. Tem klimatskim napravam pravimo deljene oziroma split klimatske naprave. So izredno učinkovite. Obstajajo tudi tako imenovane multi split klimatske naprave. Tukaj imamo eno zunanjo enoto, na katero je vezanih več notranjih. Tako se hkrati ohladi več prostorov. Klimatske naprave moramo redno vzdrževati, dezinficirati in čistiti, da delujejo brezhibno. Prav tako se mora hladilni sistem vsake toliko časa napolniti s hladilnim plinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.