Ženske obleke

ženske oblekeNajstarejša obleka na svetu naj bi bila izdelana in nošena v Egiptu pred več kot 5000 leti. Ta obleka se imenuje Tarkhan. Kljub temu, obstaja kar nekaj dokazov, da so obleke obstajale že pred tem. Izvor oblek lahko zasledimo že na začetku naše človeštva. Obleka se v sedanjem času povezuje predvsem z žensko. Temu pravimo, da so obleke spolno opredeljene. Ta razdelitev se je začela šele v 19. stoletju. Prej so razlike v oblačenju narekovale predvsem razlike med družbenimi razredi. Če pogledamo na splošno, so deli obleke naslednji: krilo, steznik, rokavi, vratni izrez, rob in naramnice. Ni nujno, da imajo vse obleke vse te dele.

Izjemno dolgo je bila tunika ali kratko krilo ključni del moške oprave v srednjeveški in renesančni Evropi; iti ven samo s hlačami, preprosto ni bilo družbeno sprejemljivo. Jasna razlika med spoloma v oblačilih je prišla kmalu po koncu druge svetovne vojne v petdesetih letih 20. stoletja.

Večerne in elegantne obleke

oblekeObleke delimo na dolge obleke, večerne obleke, elegantne obleke, mini obleke, poletne in svečane obleke. Obstaja razlika med maksi obleko on dolgo obleko. Maksi obleka je dolga obleka, ki sega do gležnjev, včasih celo do tal. Sicer pa spada med neformalne obleke. Velikokrat imajo ženske problem pri hoji v dolgih oblekah. Skrivnost je, da pri nošnji dolge obleke težo pri hoji prenašamo s prstov na pete in ne obratno. Hrbet mora biti zravna, med hojo pa stopala nežno brcamo naprej.

Prav tako je pri nošnji dolge obleke treba hoditi počasi. Čevlji morajo biti pri nošnji take obleke udobni in morajo nuditi dovolj opore. Če nošnje dolge obleke nismo navajeni, malo vaje pred izhodom v javnost ne bo škodilo. Obleka se nikoli ne sme vleči po tleh, ko imamo enkrat obute izbrane čevlje. V tem primeru obleke nesemo šivilji, da jo skrajša. Pri izbiri dolge obleke imejmo v glavi, da manj material pomeni lažjo hojo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.