IR paneli in ogrevanje

Za optimizacijo ogrevanja in posledično nižje stroške ogrevanja poskrbimo tudi tako, da si naročimo termostat za upravljanje IR ogrevanja. Z njim si nastavljamo časovne in temperaturne intervale ter tako jakost oz. moč ogrevanja uravnavamo po naših potrebah in življenjskem stilu. V večernih urah, recimo tam okoli 22h znižamo temperaturo ogrevanja na 18 stopinj, na termostatu nastavimo, da začne greti stanovanje ob 6h zjutraj, kakšno uro prej predno se vstanemo. Po odhodu v službo termostat zopet zniža temperaturo. Ko se pripeljemo iz službe in vstopimo v stanovanje,  nas čakajo ogreti prostori, saj smo termostat za ir ogrevanje nastavili tako, da je ponovno zvišal temperaturo ob 14. uri.

Med vikendom imamo nastavljeno konstantno ir ogrevanje od 7. ure zjutraj do 22. ure. Ko dosežemo v prostoru želeno temperaturo bo termostat izklopil grelne panele.

In kar je pri upravljanju temperature ir ogrevanja najboljše je to, da smo kupili termostat, ki ga lahko upravljam prek pametnega telefona! To pomeni, da si lahko temperaturo stanovanja in delovanja ir panelov nastavljam recimo že kar na poti iz službe ali ali pa v avtu, ko se vračam s potovanja. IR ogrevanje je definitivno ogrevanje prihodnosti. Zadovoljni smo, ker nam je prodajalec IR panelov ponudil 15 letno garancijo!

Če primerjamo cene različnih načinov s katerimi ogrevamo stanovanja, hiše in poslovne prostore, pridemo s pomočjo številnih raziskav na temo izkoristka različnih načinov ogrevanja do naslednjih zaključkov. IR ogrevanje bi naj bilo za okoli 20% cenejše kot ogrevanje z zemeljskim plinom. Če primerjamo IR panele in električne radiatorje, ugotovimo, da bi bila položnica za elektriko pri IR ogrevanju za približno 40% nižja, kot če bi stanovanje ogrevali s pomočjo električnih radiatorjev.

Še večji prihranek dosežemo v primerjavi z ogrevanjem s kurilnim oljem. Tu bi naj prihranili celo okoli 60% stroškov. Prednost IR panelov je seveda tudi ta da ne potrebujejo gradbenih posegov (tako kot npr. postavitev radiatorjev in radiatorskih cevi), so izredno hvaležni za montažo (s pomočjo nosilcev na hrbtni strani jih enostavno pripnemo na steno ali na strop), in pri IR ogrevanju ne potrebujemo dodatne investicije v peči (primer plinskih, kondenzacijskih peči in toplotnih črpalk).

Leave a Reply

Your email address will not be published.