Španščina

Španščina (http://www.spanscina.org/) je romanski jezik s približno 417 milijoni govorniki, med katerimi je 322 – 358 milijonov govorcev, ki govorijo špansko kot prvi jezik, preostalih pa ga govorijo kot drugi jezik. Prav tako zelo veliko ljudi govori špansko kot tuji jezik. Špansko govorijo v Španiji in 22 drugih državah, vključno z Andoro, Argentino, Bolivijo, Kajmanskimi otoki, Čile, Kostariko, Kubo, Dominikansko republiko, Mehiko, Paragvajem, ZDA in drugimi.

Španščina se je Najprej začela pojavljati v pisni obliki, v obliki bankovcev in glos v latinskih varskih besedilih. V začetku 12. stoletja so bile zakonike prevedene v španščino. Španska proza se je razcvetela v času vladavine kralja Alfonsa X (1252 – 1284), ki je poleg tega, da je bil kralj in pesnik, našel čas, da je napisal enciklopedijo v španščini. Imenuje se Las Partidas in vsebuje zakone, kronike, recepte in pravila za lov, šah in igre s kartami. Prva španska slovnica in prvi slovarji so bili objavljeni med 15. in 16. stoletjem.

V Španiji se ta jezik običajno imenuje španščina, ko je v kontrastu z jeziki drugih držav, kot sta francoščina in angleščina, vendar pa se sicer imenuje Castellano (jezik regije Kastilija), ko je v kontrastu z drugimi jeziki, ki se govorijo v Španiji, kot npr. galicijščina, baskovščina in katalonščina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *