Srebrne ogrlice

srebrne ogrliceSrebrna ogrlica je simbol ljubezni, oziroma vsakega čustva, ki ga želimo obdržati blizu srca. Kot pri ostalih kosih nakita, je srebrna ogrlica pomemben dekorativni element, prav tako pa predstavlja komunikacijo tistega, ki jo nosi, z okolico. Srebrna ogrlica lahko tako predstavlja moč, prestiž, kulturni položaj v družbi in identiteto. Nekateri tudi verjamejo, da nositelju prinaša mir, subtilno moč, zaščito …

Prve znane pisne dokaze o uporabi srebra so našli v Indiji in so iz leta 900 pred našim štetjem. Srebro so sicer uporabljali že v starem Egiptu in v Ameriki pred prihodom Evropejcev.

Srebri v naravi najdemo v čisti obliki ali kot zlitino. Za izdelavo nakita je srebro izredno primerna kovina, saj je dovolj mehko za obdelavo. Če mi dodamo še druge kovine pridobi na trdnosti. Zato se za izdelavo nakita uporablja predvsem srebro z oznako 925, kar pomeni, da ima 92,5 procenta čistega srebra. Takšno fino srebro je najbolj primerno za izdelavo srebrnih uhanov in ogrlic, ter malo manj primerno za izdelavo zapestnic in prstanov, saj se lahko poškodujejo.

Srebrna ogrlica je darilo, ki je primerno za različne priložnosti. Podariti srebrno ogrlico pomeni dati ljudem nekaj, zaradi česar se bodo počutili lepe, pomembne in zaželene. Moški, ki ženski kupi srebrno ogrlico, ji s tem praviloma da signal, da z njo misli resno.
Pri nošenju srebrne ogrlice lahko pride tudi do neljubih alergijskih reakcij. Srebrne ogrlice lahko povzročijo vnetje in srbeč izpuščaj tam, kjer pridejo v stik s kožo. Praviloma to povzroči nikelj, ki je izredno alergena kovina. Nanj naj bi bilo alergičnih 10 procentov ljudi. Temu se lahko izognemo, če kupimo srebrno ogrlico, ki je narejena iz srebra s številko 925, saj ta zlitina niklja ne vsebuje. Seveda pa so v takšni srebrni ogrlici še druge kovine, na primer baker in če smo alergični nanj, lahko prav tako pride do reakcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.